Zwanger en Corona

Je kunt geen krant of social media meer lezen zonder dat het over het coronavirus gaat. 

Wanneer je zwanger bent, kan ik me voorstellen dat je deze informatiestromen anders beoordeelt dan anders. Als zwangere ben je niet alleen iets kwetsbaarder, zo voel je je vaak ook! Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor het kleintje wat in je groeit. 

 Echter is niet aangetoond dat als je als zwangere met corona extra of andere risico’s loopt ten opzichte van niet zwangeren, zoals destijds met het SARS 2002 virus wel aan de orde was. Desalniettemin is het verstandig om de voorgeschreven hygiëne maatregelen in acht te nemen en grote groepen te vermijden als dit niet goed voelt.

Gevaar voor foetus of pasgeboren baby?

Ziek zijn is nooit prettig. Echter wanneer je een goede gezondheid hebt, wordt je er alleen maar sterker van. Je kindje is in jouw buik goed beschermd. Het virus schijnt niet in de buik al overdraagbaar te zijn. Dat betekent niet dat een pasgeboren baby niet ziek kan worden. De ziekte is immers overdraagbaar door lichamelijk contact. En moeders hebben natuurlijk veelvuldig huid op huid contact met hun kindje. Echter, bij kinderen verloopt het virus milder dan bij volwassenen en baby’s leunen nog op het immuunsysteem van de moeder. Het geven van borstvoeding biedt veel gezondheidszorgvoordelen, zoals bescherming tegen infectieziektes. Uit onderzoek is gebleken dat er geen virusdeeltjes in moedermelk zijn gevonden, wat dus juist pleit voor het geven van borstvoeding.

Maak je je zorgen? Blijf er niet mee rond lopen en deel je gedachten en gevoelens met je verloskundige, doula, kraamverzorgster, huisarts of andere hulpverlenen.