Meer over mij als geboortecoach/Doula

Graag vertel ik je wie ik ben en waar mijn hart sneller van gaat kloppen

Voordat ik startte met de opleiding tot Doula in Utrecht, heb ik 14 jaar lang diverse functies bij Tempo-Team vervuld. Op een gegeven moment viel het doek voor mij, aangezien ik mijn eigenheid verloor en mijn baan me meer energie kostte dan het opleverde.

Met behulp van een lifecoach heb ik een geweldig interessant en waardevol traject mogen doorlopen. Een traject waarin ik mezelf beter leerde kennen, evenals mijn waarden, normen en drijfveren. Maar ook een traject wat me antwoorden gaf over mijn nieuw te volgen passie: geboortecoach/Doula worden!

 

Invloed op mijn bevalling

Ik ben zelf moeder van twee geweldige zonen en één prachtige dochter, waarbij ik drie hele verschillende zwangerschappen en bevallingen heb gehad. Door mijn eigen bevallingen heb ik mogen ervaren dat ik zelf meer invloed op mijn bevalling kon hebben dan ik dacht.

Bij met name mijn tweede bevalling was achteraf de aanwezigheid van een Doula gewenst geweest. Zij zou er zijn geweest om mij aan te moedigen en troost te geven toen het anders liep dan ik hoopte. Om mij zelfvertrouwen te geven en ervoor te zorgen dat ik me kon ontspannen. Om mij te masseren en met mij bleef communiceren, zodat ik niet het gevoel had onzichtbaar te zijn. 

Verder op onderzoek uit

Middels EMDR en hypnoBirthing heb ik mijn tweede bevalling een mooie plek kunnen geven, om vervolgens een derde droombevalling te mogen ervaren! Deze gebeurtenissen hebben me enorm geïnspireerd en ervoor gezorgd dat ik iedereen zo’n prachtige bevalling gun. Al zou ik slechts een kleine meerwaarde mogen leveren, dan ben ik een gelukkig mens.

Mijn eigen geboorte ervaringen en het ontdekken van mijn nieuwe passie maakte dat ik verder op onderzoek uit ben gegaan. Voordat ik daadwerkelijk begon met de opleiding tot Doula heb ik in zowel de eerste als tweede lijn met diverse verloskundigen mee mogen lopen en prachtige bevallingen mogen aanschouwen. Deze bevallingen waren stuk voor stuk verschillend en uniek, maar ik zag één gemene deler: de vrouw wil gezien en gehoord worden.

Ervaring vanuit de praktijk

Tijdens mijn stages merkte ik dat het begeleiden van de vrouw en haar partner enorm veel voldoening bracht. Vol energie en zelfvertrouwen keerde ik iedere keer weer huiswaarts. Ik vind het ook bijzonder om te ervaren dat begrippen als tijd, schaamte en hiërarchie er helemaal niet meer toe doen als je in de kamer bent waar ‘het allemaal gebeurt’.

Door deze ervaringen, de kennis die ik heb mogen vergaren en mijn inlevingsvermogen, weet ik hoe belangrijk het is om gezien en gehoord te worden. Om je bewust te zijn van de keuzes die je hebt, te weten wat je kan verwachten en je veilig en geborgen te voelen.

Mijn missie en visie

Ik vind het belangrijk om het bewustzijn van de vrouw (en haar partner) te vergroten. Om de voor- en nadelen te kennen, voordat je een keuze maakt of ergens mee instemt. Om weggestopte of latente behoeftes boven tafel te krijgen. Graag laat ik je zien dat je wel degelijk zelf de regie kunt voeren en veel meer invloed op je bevalling kan hebben dan je misschien denkt. 

De wereld waarin we leven maakt het soms lastig je eigen wensen en behoeftes te benoemen. Tijdens de zwangerschap help ik je om deze te ontdekken, zodat je met kracht en vertrouwen kunt gaan bevallen. Als Doula wil ik je tijdens jouw zwangerschap graag helpen bewust te worden van jouw eigen behoeften, welke je mee kunt nemen naar jouw magische moment, de geboorte van jullie kindje.

Graag inspireer en begeleid ik vrouwen in het vinden van ontspanning, vertrouwen en kracht in hunzelf. Zowel gedurende de zwangerschap  als tijdens de geboorte van hun kindje. 

Vanaf september 2021 ben ik tevens werkzaam als docent en stagebegeleider bij de Doula opleiding te Utrecht. Ik vind het ontzettend leuk om die verbinding met andere doula’s te voelen, kennis te delen en in te spelen op de diversiteit van een ieder: op zoek naar de mooiste versie van een ieder!