Thuisbevalling vs. ziekenhuisbevalling

Vorige week vroeg een cliënte van mij wat ze allemaal moest aanschaffen voor haar thuisbevalling, zoals ze voor ogen heeft. Aangezien de laatste vrouwen die ik mocht begeleiden allen in het ziekenhuis (poliklinisch danwel medisch) zijn bevallen, moest ik hier even over nadenken. Naar aanleiding daarvan leek het me goed om de thuisbevalling en de ziekenhuisbevalling eens nader te bekijken.

Thuisbevalling, klinisch of poliklinisch?

Wanneer je zwanger bent komen er veel keuzemogelijkheden op je af; wel of geen onderzoeken, borstvoeding of flesvoeding en dus ook wáár je wilt bevallen. Je wordt al gauw door allerlei mensen in verschillende richtingen geduwd en dat maakt het er niet makkelijk op. De ‘druk’ die vrouwen voelen om in het ziekenhuis te bevallen lijkt toe te nemen.

Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk dat jij je daar goed en veilig bij voelt, zodat je je goed kunt ontspannen.  Ontspanning heeft enorm veel invloed op je bevalling en op de endorfines, natuurlijke pijnstilling, die vrijkomen.

Er is verschil tussen een poliklinische en klinische ziekenhuisbevalling. Bij de eerste is er een medische indicatie en huur je een ruimte in het ziekenhuis. Bij de tweede is er sprake van ‘noodzaak’. In alle gevallen is het goed om je te oriënteren en vragen te stellen. Als je eerste kindje door middel van een keizersnede is geboren, is een medische indicatie dan een automatisch gevolg? Het is verstandig om alle voor- en nadelen, risico’s en alternatieven in kaart te krijgen.

Is een thuisbevalling verantwoord?

In Nederland kan men in de meeste gevallen ruimschoots binnen de landelijke norm van 45 minuten in het ziekenhuis zijn. Men kan dus thuis bevallen en evenueel alsnog naar het ziekenhuis gaan (bij complicaties). Echter levert dit wel tijdsverlies op. Soms kan de verloskundige thuis ook een behandeling opstarten. Wanneer het om een poliklinische bevalling gaat, is de rit naar het ziekenhuis vaak erg vervelend en bij aankomst stagneren de weeën vaak. Dit komt omdat de vrouw moet wennen aan een nieuwe omgeving, andere mensen, fel licht, etc.

In het buitenland is een ziekenhuisbevalling de norm, waar in Nederland 13% van de vrouwen thuis bevallen. Dit percentage is dalende, onder meer door de toenemende behoefte aan pijnbestrijding. De thuisbevalling in Nederland werd al gauw gelinkt aan het relatief hoge babysterftecijfer dat Nederland kent. Echter is uit onderzoek gebleken dat voor vrouwen zonder risicofactor thuis bevallen net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling. Thuis is het vaak makkelijker om controle te houden en te doen zoals jij het wilt. Vrouwen kijken positiever terug op een thuisbevalling dan vrouwen die in het ziekenhuis zijn bevallen, waar de kans op infecties overigens ook nog eens hoger ligt dan thuis.

Doe waar jij je het beste bij voelt, waar je je het veiligste voelt en waar je je het beste kunt ontspannen. Als dat in het ziekenhus is, dan is dat voor jullie de juiste keus. Maar…maak je keuze vanuit vertrouwen, niet vanuit angst.