Spinning babies

Spinning babies zorgt voor een soepele geboorte

Begin 2019 jaar heb ik de cursus Spinning Babies van Jennifer Walker mogen volgen. Spinning Babies is een methode die ontwikkeld is door de Amerikaanse verloskundige Gail Tully in samenwerking met chiropractors. Spinning Babies bestaat uit oefeningen voor een goede bekkenstand, ruimte in je buik en bekken en bewegingsvrijheid. Dat vergroot de kans op een vlotte bevalling en kan problemen bij de geboorte voorkomen.

Soepele bevalling

De methode bestaat uit oefeningen om het bekken in balans te krijgen en ruimte in de buik en het bekken te creëren. De baby kan dan gemakkelijker indalen en de meeste gunstige ligging aannemen. Dit is van groot belang voor een soepele bevalling, om niet vorderende ontsluiting te voorkomen en het maken van de spildraai.

Spinning babies brengt bekken in balans

Bij Spinning Babies gaat het om Balans, Zwaartekracht en Beweging. Als het bekken in balans is (er ruimte en symmetrie is), kan de baby zich in de juiste positie door het geboortekanaal bewegen en geboren worden. Dankzij Spinning Babies kan ik mijn cliënten veel meer mogelijkheden aanrijken, zodat ze meer comfort mogen ervaren én de bevalling soepeler (en sneller) zal gaan verlopen.

Rebozo 

Een rebozo is een lang, geweven sjaalachtig kledingstuk dat populair is in Mexico en voor veel dingen wordt gebruikt, van het dragen van boodschappen en het dragen van baby’s tot het ontspannen en herpositioneren van moeders tijdens de bevalling. Manteada is de Spaanse naam van de techniek die bij de rebozo wordt gebruikt en wordt beschreven als “een zacht zeven, als een ritmische schudding”. Deze techniek, ook bekend als ‘rebozo manteada’, omvat het gebruik van de rebozo  om het lichaam van de vrouw zachtjes te wiegen, waardoor de spieren en ligamenten rond de buik- en bekkenregio worden verlicht. Het heeft een pijnstillend werken en kan de zorgen voor de juiste positionering van de baby.

Stuitligging of dwarsligging?

Wanneer je baby in stuitligging, dwarsligging of als sterrenkijker ligt, leer ik jou (en je partner) oefeningen die je thuis dagelijks kunt doen om ruimte te maken, zodat je baby een wenselijke ligging aanneemt. Ook wanneer je bijvoorbeeld last hebt van bandenpijn, kunnen de Spinning Babies oefeningen heel effectief zijn. Daarnaast zijn er nog veel meer 

Bekkeninstabiliteit

Tijdens je zwangerschap worden de gewrichten onder invloed van het hormoon relaxine weker, ook die van het bekken. Hierdoor kan je baby gemakkelijker door het geboortekanaal gaan. Bij overbelasting kan er instabiliteit van het bekken ontstaan, waardoor je bekkenpijn kunt krijgen. Er zijn Spinning Babies oefeningen die je kunt doen waar je bij bekkeninstabiliteit baat bij kunt hebben. De geboortebal is onder andere een effectieve manier om je bekkenbodemspieren te verstevigen, maar voor veel meer doeleinden geschikt.