Wat doet een geboortecoach/doula?

Betrokken en kundig

Een Doula is een betrokken en kundige zwangerschaps- en geboortecoach, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap en de geboorte van hun baby. Ze biedt jou informatieve, fysieke en emotionele begeleiding zoals jij die wenst. Ze geeft je zelfvertrouwen en laat je jouw innerlijke kracht vinden en benutten.
 
Een Doula blijft bij jou vanaf het moment van de eerste weeën tot na de geboorte van jullie baby. Tijdens de gehele bevalling ondersteunt en bemoedigt ze jou en zorgt ze  ervoor dat jullie geboortewensen zoveel mogelijk ingewilligd worden. Ze zorgt ervoor dat jij je kunt ontspannen en veilig voelt. Een bijzonder beroep, met een hoge meerwaarde voor jou én je partner!

Zelf de regie

Als je voor het eerst zwanger bent komt er van alles op je af en weet je niet wat je allemaal kunt verwachten. Ook een tweede zwangerschap kan nog heel spannend zijn. Soms gaan je emoties alle kanten op. Er wordt veel gezegd en geschreven over bevallingen, waardoor zwangere vrouwen dit vaak erg spannend vinden, net als hun partners.

Met een Doula ter ondersteuning wordt je goed geïnformeerd over het geboorteproces. Ze helpt je bewust te worden van de keuzes die je hebt en dat zijn er vaak meer dan je denkt. Tevens helpt ze je bij het maken van het geboorteplan cq. je geboortewensen. Natuurlijk is een geboorte geen ‘plan’. Het kan immers anders lopen dan je wenst, maar het is goed om over je voorkeuren en behoeftes na te denken. Dit neemt namelijk de meeste spanning en eventuele angsten weg. Door zelf de regie te pakken, voel je je krachtig. 

Belangrijke rol voor de vader

Vroeger was het gebruikelijk dat vrouwen elkaar bijstaan tijdens hun bevallingen. Ervaringsdeskundigen, vrouwen die zelf al kinderen gebaard hadden, steunden andere vrouwen tijdens de geboorte.

Tegenwoordig gaat dat er anders aan toe. Zo is er een rol voor de vaders bijgekomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gedrag van vaders verandert wanneer ze niet in hun eentje steun hoeven te bieden. Als er bij de bevalling een Doula aanwezig is, krijgt de vader meer ruimte om persoonlijke en emotionele steun te bieden. De Doula ontzorgt namelijk ook hem op bepaalde vlakken. De aanwezigheid van een Doula bekrachtigt dus zowel de moeder als de vader. Daarnaast neemt de druk in de zorg enorm toe. Dit beïnvloedt ook het werk van de verloskundigen, waardoor zij onmogelijk de gehele bevalling bij je kunnen blijven om je te steunen.

Het ‘Doula-effect’

Bovendien is uit onderzoek en in de praktijk gebleken dat een bevalling met een Doula aan je zijde zeer effectief is.  Bevallingen gaan makkelijker en zijn korter van duur en barende vrouwen ervaren de weeën als minder heftig. Daarnaast wordt het natuurlijke proces gestimuleerd, waardoor er een aanzienlijk verminderde kans is op een keizersnede, kunstverlossing of ruggenprik.

Ik help jou graag op weg naar een bevalling waar je je hele leven vol trots op terug kunt kijken!