Zwanger en seksualiteit

Een zwangerschap leidt tot tal van lichamelijke, psychologische en relationele veranderingen. Vrouwen en mannen verschillen in de manier waarop ze deze veranderingen bekijken. Hiertoe behoort ook seksualiteit en intimiteit tijdens (en na) de zwangerschap.

Seks schadelijk?

Natuurlijk weet je ondertussen al dat seks geen kwaad kan voor je baby, je baby wordt goed beschermd door vruchtwater, de baarmoeder en een spierlaag. De ‘mucusplug’ beschermt de baarmoeder tegen infecties. De baby ondervindt er geen nadelen van. Toch kan het een vreemd gevoel zijn om seks te hebben met een baby in de buik, voor zowel de vrouw als de man. 

Seks in de eerste trimesters

Tijdens de eerste drie maanden heb je vaak last van misselijkheid, overgeven, vermoeidheid en gevoelige borsten. Dat is niet bevorderlijk voor je seksleven.

Vanaf de vierde maand neemt de behoefte aan seks vaak weer toe. Veel vrouwen voelen zich het tweede trimester een stuk fitter en energieker. Ook voelen ze zich aantrekkelijk met hun vrouwelijke vormen. Tijdens de zwangerschap zijn de erotische zones beter doorbloedt, wat de zin in seks stimuleert. Het kan zijn dat je na de seks wat bloed verliest. Hier hoef je niet meteen van te schrikken, dit kan te maken hebben met de veranderende doorbloeding. 

Seks in het derde trimester

Ook tijdens het derde trimester kun je normaliter gewoon veilig met elkaar vrijen. Als je een verhoogde kans hebt op een vroeggeboorte is het hebben van seks geen goed idee, omdat het orgasme van de vrouw weeën kan oproepen. In sperma zit het hormoon prostaglandine en dit maakt de baarmoedermond zachter en rijper, wat bij een voldragen zwangerschap wenselijk is, maar bij kans op een vroeggeboorte niet. Tijdens een orgasme komt er oxytocine vrij, wat er voor zorgt dat je baarmoeder gaat samentrekken wat stimulerend kan werken om de weeën een zetje te geven. Als je water al is gebroken is seks ook niet mogelijk omdat de baby dan niet langer beschermd is tegen infecties. 

Doe wat goed voelt, praat er met je partner over, deel je eventuele zorgen en wees creatief ;).