Doula begeleiding

Wat is een Doula?

Een Doula is een betrokken en kundige zwangerschaps- en geboortecoach, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap en de geboorte van hun baby. Ze biedt jou informatieve, fysieke en emotionele begeleiding zoals jij die wenst. Ze geeft je zelfvertrouwen, borgt jouw geboortewensen en zorgt daarmee continue voor jouw welzijn.

Wat doe ik als Doula?

Ik zorg ervoor dat je goed geïnformeerd wordt over het geboorteproces en help je bewust te maken van de keuzes die je hebt. Dat zijn er vaak meer dan je denkt! Daarnaast help ik je om eventuele angsten of blokkades op te ruimen en samen met jou te ontdekken wat jij nodig hebt naar de bevalling toe, zodoende positief de bevalling tegemoet te mogen gaan. Ook ondersteun ik je in het maken van het zogenaamde geboorteplan. Het is fijn om de regie (deels) zelf te hebben en ervoor te zorgen dat je gezien en gehoord wordt. Ook leer ik je effectieve ademhalings- en ontspanningsoefeningen en laat ik je zien hoe je ruimte voor je baby maakt door middel van Spinning Babies oefeningen.

Continue begeleiding

Al gedurende de zwangerschap bouwen we een vertrouwensband op. Naast dat we elkaar meerdere malen zullen zien en spreken, is er tussendoor veel app contact. De laagdrempeligheid om iets te delen of een vraag te stellen als je even onzeker bent is erg prettig.

Wanneer de bevalling begint, zal ik indien je dat wenst, vanaf de eerste wee aanwezig zijn, jou ondersteunen, en zorgen dat je zo ontspannen mogelijk zult bevallen. Dit is belangrijk, want hoe meer ontspannen je bent, hoe kleiner de kans dat medisch ingrijpen noodzakelijk is, en hoe groter de kans dat je bevalling vlot en prettig verloopt. Dat is voor zowel je kind als jou een enorm voordeel!

Ook na de geboorte blijf ik nog een paar uren bij je. Wanneer je je verhaal kwijt wilt over wat er allemaal is gebeurd, dan is het fijn om dat te doen bij iemand die je iedere minuut heeft bijgestaan. Ik ben een luisterend oor voor jou.

De voordelen van een Doula, het ‘Doula-effect’

Uit onderzoek blijkt dat continue begeleiding van de barende vrouw de kans op medisch ingrijpen verkleint, een kunstverlossing minder vaak nodig maakt, er minder gebruik van medicamenteuze pijnstilling nodig is, een kortere baringsduur geeft en de tevredenheid van de barende vrouw vergroot. Het natuurlijke proces wordt gestimuleerd, waardoor er meer endorfines, he natuurlijke pijnstiller, vrijkomen. Ook de partner ervaart een grote meerwaarde. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gedrag van vaders verandert wanneer ze niet in hun eentje steun hoeven te bieden. Als er bij de bevalling een Doula aanwezig is, krijgt de vader meer ruimte om persoonlijke en emotionele steun te bieden.