Het geboorteverslag

“Je bent flink in beweging geweest en onder de douche heb ik je rug licht gemasseerd. Dan geef je aan dat je graag even op je bed wilt liggen. Je voelt druk. De kracht van de weeën nemen nog meer toe en we besluiten de verloskundige te bellen. Peter en ik gaan beide aan een kant van je staan. Ik geef tegendruk op je bovenbenen en merk dat je dit prettig vindt. Ondertussen klinkt nog steeds je favoriete muziek op de achtergrond. Er is tijdens iedere wee oogcontact tussen ons drieën. Ik benut dat contact om je te helpen met je ademhaling door het voor te doen.  Je knijpt ons flink in onze armen, waar we de dagen erna nog een kleine herinnering aan over houden ;). Zowel de kracht van de weeën als de frequentie nemen in rap tempo toe. Je hebt het even zwaar en geeft aan dat je dit niet veel langer meer kunt. Ik zie dat je bovenbenen beginnen te trillen en geef aan dat je er rekening mee mag houden dat je er al bijna bent. Je voelt het zelf ook. Wat een powervrouw! De verloskundige komt half 5 aan en moedigt je aan een beetje mee te persen. Peter en ik staan beide nog steeds aan weerszijden van het bed. Je zegt dat het contact met elkaar heel goed voelt. Je laat je goed coachen en het hoofdje van jullie dochter wordt al snel geboren. Nog een flinke hap lucht bij de volgende wee en ja hoor….daar is ze…’

Meerwaarde geboorteverslag

Hierboven zie je een klein stukje uit een geboorteverslag die ik vorig jaar na een bevalling voor cliënten mocht maken. Wat een waardevolle herinnering! Door alle emoties en nieuwe indrukken worden er nadien vaak veel details (of meer) vergeten. Hoe fijn is het dan om later de gehele bevalling na te kunnen lezen en beleven. Een persoonlijk geboorteverslag met foto’s is een gedetailleerde beschrijving van hoe de gehele geboorte van jullie baby verlopen is. Het is ook fijn om te praten en evalueren met met degenen die bij de bevalling waren. Het is ook erg belangrijk voor de verwerking en het voorkomen van PPD (Post Partum Depressie).

Doula is geboorteverslag

Wanneer ik jou/jullie als Doula begeleid en coach gedurende de zwangerschap en tijdens de bevalling, krijg je nadien een geboorteverslag cadeau. Ik gun iedereen dit fantastisch aandenken van één van de meest bijzondere momenten van jullie leven. En niet alleen voor jullie is het een prachtig aandenken. Ik geniet van de herbeleving als ik aan het schrijven ben. Tegelijkertijd rond ik mijn bijdrage bij zoiets moois als een bevalling af en hoop ik weer een meerwaarde bij een volgene geboorte te mogen hebben :).