Vaak begint een bevalling thuis met weeën of gebroken vliezen. Afhankelijk van de wens of situatie van mijn cliënte, blijft ze vervolgens thuis of gaan we naar het ziekenhuis. Als Doula ben ik vaak vanaf het begin bij de vrouw (en haar partner) aanwezig om hen te ondersteunen en bemoedigen tijdens de geboorte. Vanzelfsprekend ga ik als Doula dan ook mee naar het ziekenhuis als dat aan de orde is.
Wisseling verloskundige
Wanneer mijn cliënte voor een poliklinische ziekenhuisbevalling heeft gekozen, dan gaat de ‘eigen’ eerstelijns verloskundige mee naar het ziekenhuis. Het is geen garantie dat ze daar ook blijft, want de verloskundige heeft meer cliënten die een beroep op haar kunnen doen. Bij een klinische (medische) ziekenhuisbevalling wordt de zwangere vrouw overgedragen aan de tweede lijn en draagt de zorg dus over aan een (klinisch) verloskundige van het ziekenhuis die ze vaak voor het eerst ziet.
Zorgen voor ontspanning en pijnstilling
Wanneer je in een nieuwe omgeving met onbekende personen terecht komt, is het heel normaal dat je de omgeving gaat verkennen. Je zintuigen zijn alles druk aan het aftasten en je staat van alertheid is dan hoog, evenals je adrenalinepeil. Dit zorgt ervoor dat je je minder goed kunt ontspannen en je minder endorfines (natuurlijke pijnstiller) aanmaakt.
Vast vertrouwenspersoon
Het is dan erg fijn dat ik als Doula jouw stabiele factor ben. Een bekend en vertrouwd persoon, die jouw wensen en behoeften kent en daarvoor zorgdraagt. Die jouw veiligheid biedt. Die ongeacht de situatie niet van jouw zijde wijkt.